alt

Monogràfic

 
Més enllà del mapa. Imaginaris de l'espai obert en la cultura contemporània

Històricament, la lectura de l'espai geogràfic manté una relació privilegiada amb els processos d'identificació territorial. A Amèrica Llatina, per exemple, des del segle XIX, en la literatura i la pintura, el paisatge o la frontera van ser nodes principals a través dels quals es va pensar la intersecció entre formes espacials, pràctiques estètiques i polítiques (Fernández Bravo, Montaldo, Andermann). Ja al segle XX, els espais no urbans i les imatges de la naturalesa van ser també centrals per a la construcció d'una idea de nació a través del cinema (Maranghello y Tranchini). Allò espacial ―les configuracions i les pràctiques espacials― refereix a una materialitat concreta, és a dir, a una font inesgotable de renegociacions polítiques i de producció de diferències culturals. En tant que camp fèrtil per a reconstruir processos històrics de la memòria o bé per a desentranyar les relacions complexes entre diferents localitats i regions en la seva correspondència amb «allò nacional», la «producció de l'espai» (Lefebvre, de Certeau) és un instrument fonamental a l'hora de pensar la manera en què també les societats europees han canviat. El monogràfic «Més enllà del mapa. Imaginaris de l'espai obert en la cultura contemporània» busca reunir articles que permetin, en el seu conjunt, traçar un recorregut crític de nous imaginaris geogràfics sobre l'espai obert, tot apel·lant a nocions com les de «territori», «paisatge», «cartografia», «regió» i «itinerari», concebudes com a categories històriques però també com a conceptes provinents de la geografia humana i de l'estètica, que són d'excepcional productivitat a l'hora de llegir els imaginaris proposats per moltes obres realitzades durant les últimes dues dècades. [+]A dia 31 de gener de 2016, s'obre la convocatòria per a la recepció d’articles del tretzè número de la Revista de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada 452ºF, que es publicarà el 31 de gener de 2017. Aquesta convocatòria està oberta i dirigida a tots aquells que ho desitgin i tinguin els estudis mínims de llicenciatura.


Les bases que s'exposen a continuació i que regulen la recepció i publicació dels diferents articles resten inscrites en els paràmetres exposats al Sistema d'arbitratge, al Manual d'estil i l'Avís legal. Es poden consultar a l'àrea de Procediments de la pàgina web (www.452f.com).

- El termini de lliurament dels articles serà el 31 de juliol de 2015. Els que es rebin posteriorment a la data fixada seran descartats del procés d’avaluació.
- Només seran avaluats els articles que segueixin els criteris exposats en el manual d’estil.
- El nombre d'articles previstos per a aquesta tretzena publicació és de 8 a 12. Els articles s'inscriuran, segons la seva temàtica, en la part de la revista que li correspongui (monogràfic o miscel·lània).
-La part monogràfica queda limitada a la publicació de 4 a 8 articles i, en aquest tretzè número, pretén reunir un cos de treballs sobre el tema «Més enllà del mapa. Imaginaris de l'espai obert en la cultura contemporània». El següent llistat és un repertori no exhaustiu de possibles temes:

a) Desplaçament a «espais oberts» com a element diegètic en el cinema, la literatura i les arts contemporànies. Mediació artística de nocions com territori, regió, paisatge, mapa i itinerari.
b) El paisatge com a expressió visual de les relacons entre els éssers humans i la naturalesa a través del temps. Figuracions de geografies particulars: illes, rius, mars, deserts, muntanyes, planes, selves.
c) Cartografia i mapatge. Mapes cognitius i mapes afectius. Mobilitat i agència del mapatge.
d) Noves i velles formes d'experimentar l'espai obert. Relectura del viatge d'exploració científica i del naturalista romàntic. Figuracions utòpiques, distòpiques, heteròpiques. «Navegació» i creuament d'espai reals i virtuals. Problematització en l'espai obert de nocions espacials abans aplicades a l'experiència urbana com «espais altres», «qualsevol espai», «no-llocs».
e) Geografies de trànsit i el «caminar que enuncia». Itinerància, recorreguts per l'espai obert i espais d'enunciació. Històries de viatge i pràctiques espacials. Camí i fuga. Nomadisme i esdevenir.
f) Espai i identitat nacional. Espacialitat contemporània i memòries d'identitats territorials. Relectura de l'arxiu paisatgístic en el present: mirades malenconioses i nostàlgiques, imaginaris cosmopolites, imaginaris postapocalíptics.
g) Espai obert i processos de desterrotirialització i reterritorialització de les identitats en el context de la globalització.
h) Ecologia i paisatge: perspectives des de l'ecocrítica en relació a la literatura, el cinema i les arts. Noves perspectives del paisatge i relectura de les narratives de la novel·la de la terra. Crisis ecològica i del paisatge. Reconfiguració de relacions entre paisatge natural versus paisatge industrial, paisatge urbà, planificació. Paisatges entròpics.
i) Configuració de paisatges de ruïna: ruïna del paisatge, ruïna del llenguatge, ruïna de la memòria.
j) Geografies de gènere (itineraris femenins, mirades queer) i espacialitats alternatives (noves mirades al paisatge «ètnic»). Lloc de l'espacialitat en noves formes de fer etnografies.
k) Redefinicions dels gèneres de l'«escritura geográfica»: diaris de viatges, travelogues visuals, pel·lícules de carretera, funcionalització de viatges reals, eco/cartografies, especialització de la subjectivitat, especialització dels processos de memòria col·lectiva.
l) Desplaçaments de les fronteres i noves cartografies de les arts contemporànies. Formes de pensar l'espai de la lectura, l'espai en la novel·la, l'espai del poema, i el lloc i projecció del text escrit, visual i sonor.
 
- La resta dels textos constituiran la miscel·lània i, segons els límits de la teoria de la literatura i la literatura comparada, l'elecció del tema i el plantejament són lliures.
- Per a trameses en línia i normes editorials, si us plau segueixi el següent enllaç: http://revistes.ub.edu/index.php/452f/about/submissions


Convocatòria de ressenyes

S’obre igualment una convocatòria de ressenyes crítiques que seran publicades en un apartat de la revista dedicat a les novetats editorials.

- Les ressenyes hauran de ser originals i no haver estat publicades amb anterioritat.

- Els llibres ressenyats han de ser de teoria literària, crítica literària i/o literatura comparada.

- Els llibres ressenyats hauran de tenir data de publicació de l’any en curs o dels dos anteriors. Es valoraran també ressenyes de primeres traduccions o de reedicions significatives per a l’àrea de coneixement, sempre que la data de la seva publicació segueixi els paràmetres exposats.

- Els format i el sistema de notes, cites i referències bibliogràfiques han de seguir els mateixos criteris que els articles, segons el Manual d’estil de la revista.

- Les ressenyes hauran de tenir un títol, la referència bibliogràfica del llibre ressenyat i el seu número de pàgines. No han de tenir resum ni paraules clau.

- L’extensió de les ressenyes no podrà excedir les 1500 paraules.

- Les ressenyes susceptibles de publicació s’enviaran a la direcció Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

Barcelona, 31 de gener de 2016

Consell de Redacció de 452ºF
FaLang translation system by Faboba

index

miar ccuc csic dialnet doaj e-revistas isoc latindex MLAracoresh
lista de emails
click sinuca

chfyavbh88y FilmOneTorrents http://filmonetorrent.blogspot.com/4cd3